UDRUŽENJE RAČUNOVOĐA, FORENZIČARA
I REVIZORA
BRČKO DISTRIKT
BIZNIS FORUM 2017
Brčko Distrikt
×
BIZNIS FORUM 2017
Brčko Distrikt

U svetu globalne ekonomske mreže, koja drži na dlanu protok novca, od računa koji dobijate u prodavnicama, pa do milionskih transakcija, 2009. godine pojavila se sasvim nova valuta, koja iskače iz ustaljene mreže i svojom sve većom popularnošću gradi sopstveni sistem.

 

Kako je bitkoin digitalna valuta, fizički u rukama novac nikada nećete držati. Koliko god činjenica da novac imate, a ne vidite ga, uliva nesigurnost, prednost bitkoina predstavlja nezavisnost od institucija koje kontrolišu svetsku makroekonomiju, piše sajt Foresighter.

Konvencionalni sistem garancija vrednosti i bezbednost valuta koji danas pružaju centralne banke, biva zamenjena kriptografijom, zbog čega se sve digitalne valute, pa i bitkoin nazivaju – kriptovalutama.

Pored izvesnog broja drugih svojstava, stepen centralizacije predstavlja jednu ekstremnu formu koja doprinosi diferenciranosti bitkoina od ostalih valuta, a to je činjenica da ne postoji nikakav institucionalni sistem upravljanja bitkoinom, što ovu kriptovalutu stavlja na mesto savršeno decentralizovanog sistema, gde ne postoji pojedinac, grupa niti organ koji može direktno uticati na njenu vrednost.

Prvobitna namena ove valute bila je olakšati protok novca bez provizije, što je bitkoin vremenom pokazao svojom funkcijom, prožimajući ovu karakteristiku štednje do multinacionalnih kompanija i međunarodnih transfera.

Uzimajuću u obzir visoke provizije koje zaračunavaju korespodentne banke u dugom lancu plaćanja, i poredeći ih sa besplatnim transakcijama pomoću blokčejn tehnologije, jasno je da će se sa povećanjem svesti o bitkoinu neminovno povećati i obim njegovog korišćenja za ove vrste plaćanja.

Pitanje je dana kada će i multinacionalne kompanije i banke same početi da insistiraju na njegovom korišćenju i tako uštede ogromne količine novca koje danas izdvajaju na troškove transfera, a procenat bezgotovinskih transakcija iz godine u godinu raste i hipotetički govoreći, ima tendenciju dostizanja nivoa od 30 odsto u narednih 10 godina.

Upravo je to plodno tle da jedna sasvim nova platforma koja je demonstrirala novi red korišćenja valute, postane sigurnije mesto za “komunikaciju novcem“ nego što smo ikad mislili da je to moguće.

Uspon vrednosti bitkoina

Korisnici prave, razmenjuju i sami kreiraju vrednost valute koja vremenom varira na bitkoin berzi. Put od nulte vrednosti koju je imao na osnivanju do današnjih skoro 3.000 dameričkih dolara, zaista je impozantan.

Verovatno ni prvobitna zamisao i vizija njegovog tvorca koji se javnosti predstavio pod pseudonimom Satoši Nakamoto, nije išla u pravcu ostvarenja ovog nivoa popularnosti kroz relativno mali broj godina. Naročito uzimajući u obzir da je čoveku potreban određeni vremenski period da u svoj život i svakodnevicu implementira nešto novo, naročito kada to podrazumeva materijalne investicije, mali deo populacije je spreman da rizikuje.

Treba uzeti u obzir da u svetu preplavljenom informacijama i ponudama rešenja za sve probleme, bitkoin u svom ranom periodu, nije zauzimao mesto koje mu je današnjom podelom karata dodeljeno.

Iako je za svega nekoliko godina postojanja pokazao izuzetne odlike i zavidan nivo stabilnosti, bitkoin je dugo tražio mesto koje mu pripada u svetskoj makroekonomiji.

U većini slučajeva, jednostavno ne možemo da odredimo kako će se jedna revolucionarna - kriptovaluta kretati, čak i kada znamo sve o njoj i njenim mogućim ishodima.

Zamka: Mnogo uspona i padova

Shodno tome, nije uvek bilo dobro vreme za bitkoin u poslednjih nekoliko godina, pa je vrednost ove valute imala mnogo uspona i padova koji su se merili stotinama procenata. Tako skok vrednosti od 280 odsto u svega nekoliko meseci ove godine govori koliko je bitcoin osetljiv na tržišne odnose ponude i tražnje.

Postoji priča koja na zanimljiv način oslikava pomenutu eskalaciju, a radi se o čoveku koji je na Tviteru 2010. godine objavio zahtev da će dati 10.000 bitkoina osobi koja mu donese dve pice koje su te godine bile u vrednosti gorepomenute sume kriptovalute i iznosile su 25 dolara. Samo tri godine kasnije, vrednost te “dve pice” bila je 6 miliona, a danas iznosi preko 17 miliona dolara.

Gledajući gorepomenutu situaciju, često se mogu otkriti svojstva koja su veoma suprotstavljena onom što bismo intuitivno očekivali.

Bitkoin je imao svoje “bull and bear” trendove, jer je morao sam sebi da pravi put kroz svet pun birokratije, administracije i bezbrojnih “neprijatelja” iz sveta konvencionalnog biznisa i ekonomije, a vreme potvrđuje da je ipak mnogo otporniji na spoljne uticaje nego što se na početku mislilo. Uprkos sporadičnim hakerskim napadima na dark web prostoru, gde se trguje bitkoinom, i pada poverenja korisnika, Bitkoin se uvek vraćao, probijajući nove rekorde na tabelarnim prikazima njegove vrednosti.

Među najupečatljivijim rezultatima fazne tranzicije, iako je prolazio kroz dosta iskušenja, je rast od sedam uzastopnih godina, što nije imala nijedna druga kripto ili fiat valuta. A sve kratkoročne gubitke, računajući i onaj s početka 2017. godine od 30 odsto, uspevao je da nadokandi u svega nekoliko nedelja.

Tako je disbalans koji je bio prisutan u kriznim situacijama kriptovalute tokom prvih godina njegovog faznog razvoja, za kratko vreme bitno anuliran uz postizanje zavidnog nivoa stabilnosti, kao vetar u leđa trendovima adaptacije bitcoina u ekonomskoj mreži i prihvatanja od šireg kruga investitora.

Rudarenje i skladištenje bitkoina

Tokom prvih godina postojanja, kada bitkoin još nije uzleteo u svojoj popularnosti i vrednosti, veliki broj jedinica ove valute kreiran je na svakih sat vremena pa je bilo lakše prikupiti veći broj istih originarnim sistemom prizvodnje poznatijim kao – rudarenje.

Naime, moćne procesorske jedinice, omogućavale su u početku da za kratko vreme, korisnik u svoj virtuelni novčanik sa unikatnim serijskim kodom, tzv. "volet" (wallet), pribavi na hiljade bitkoina. Danas je taj proces znatno usporen i neefikasan, pa je rudarenje sporo i gotovo neisplativo.

Tako prema statistici, na početku 2017. godine, bilo je 16.25 miliona kreiranih bitkoina koji su bili predmet učestvovanja u transakcijama, donacijama itd. od ukupnih 21 milion koliko je predviđeno da ih bude maksimalno, što predstavlja više od dve trećine.

Na ovaj način, ceo sistem poprima smisao rudnika, u kome korisnici imaju zadatak i potrebnu veštinu snalaženja pri “kopanju” novih bitkoina.

Prema ovoj logaritamskoj zamisli, svrha je zapravo postepeno povećanje broja bitkoina, dok ne postane šire prihvaćen i njegova cena na berzi ne dostigne veći nivo, kao što se i desilo, a potom redukovanje broja novokreiranih i držanje balansa sa pojavom velikog broja učesnika u prometu.

Sa 120.000 korisnika koliko je imao u 2013. godini, bitkoin je narastao do 6.5 miliona u 2017.  što je i dalje mali broj korisnika, prema proceni analitičara.  Pa analizirajući progresiju rasta vrednosti, bitkoin bi trebalo da dosegne cifru od 400 miliona korisnika i vrednosti od čak pola miliona američkih dolara do 2030. godine.

Kako kupiti bitkoin i učiniti ga bezbednim?

Jedan od načina da kupite bitkoin je preko menjačnica kao što su Kraken ili SpectroCoin.

Kraken je najveća svetska menjačnica bitkoina koja podržava valute poput kanadskog i američkog dolara, britanske funte i japanskog jena.

Preko pomenutih online menjačnica, dobijate priliku da postojeću svetsku valutu kao što je dolar, zamenite za bitkoin koji se skladišti u vašem virtuelnom novčaniku. Oflajn novčanik, poznatiji kao “cold storage”, predstavlja najsigurniji vid skladištenja novca koji je značajan u trenucima kada računar ili mreža pretrpi napade ili oštećenja.

Hardver novčanik je odlično sklonište u vidu malog uređaja napravljenog isključivo za omogućavanje visoke protekcije kod velike količine bitkoina. Bilo da je u pitanju onlajn ili oflajn kupovina, pomoću Kriptopej debitne kartice, ovakav vid rezervne kopije novčanika daje prednost bitkoinu, osiguravajući vaš novac u svakom trenutku.

Takođe, dostava je potpuno besplatna, provizija je minimalna i kartica je prihvaćena svuda gde je moguća upotreba viza kartice.

Bitkoin se može prikupljati i putem donacija, a zamka u koju korisnik lako može da se uplete je nepoverljivost.

Naime, ako neko zahteva da donirate određeni broj bitkoina, uz obećanje da ćete zauzvrat dobiti više, nije moguće obezbediti garanciju da će se to zaista i realizovati.

U ovom slučaju, upravo anonimnost transakcija kao jedna od prednosti bitkoina predstavlja prepreku za ostvarenje sigurnosti u transakcijama ove vrste.

Svaka bitkoin adresa pri transakciji ostaje zapisana u dugačkoj listi podataka koja predstavlja jedan blok. Ovim procesom nizanja adresa, stvara se - blokčejn.

Bitkoin je inkorporirao anonimnost, bezbednost i lakoću, praveći paradoks u odnosu na svoju složenost. Svoju ekstenziju sačinjenu iz višeslojnosti plasira na sve bolju poziciju u birokratskom svetu, što doprinosi dominaciji kriptovalute u osnosu na ostale. A da li će ovaj, još uvek mlad način obavljanja transakcija zavladati svetom, ostaje otvoreno pitanje o kome se na dnevnom nivou raspravlja.

A K T U E L N O S T I
Želite li da postanete naš član? Popunite online pristupnicu!
S A R A D N I C I
1
BROJ GRADOVA
9
BROJ PROJEKATA
33
BROJ ČLANOVA
621
BROJ POSJETILACA
  1. РЈ БИЈЕЉИНА
  2. РЈ УГЉЕВИК
  3. РЈ ЗВОРНИК
  4. РЈ БРАТУНАЦ
  5. РЈ ВЛАСЕНИЦА

Радна јединица Бијељина покрива територију града Бијељина и општина Пелагићево и Доњи Жабари, a у њеној организационој структури се налазе три пословнице, ПЈ Бијељина, ПЈ Јања и ПЈ Пелагићево, као и рејон Драгаљевац.

РЈ Бијељина, преко својих 518 трафо станица и далековода укупне дужине од око 2.000 km, електричном енергијом снабдијева 49.994 потрошача.

Радна јединица Угљевик покрива територију општина Угљевик и Лопаре као и мањи дио територије градa Бијељина, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Угљевик и ПЈ Лопаре.

РЈ Угљевик, преко своје 232 трафо станице и далековода укупне дужине од око 1.120 km, електричном енергијом снабдијева 13.975 потрошача.

Радна јединица Зворник покрива територије града Зворник и општине Осмаци, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Зворник и ПЈ Козлук, као и два рејона, Брањево и Осмаци.

РЈ Зворник, преко својих 287 трафо станица и далековода укупне дужине од око 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 22.306 потрошача.

Радна јединица Братунац покрива територију општина Братунац и Сребреница, a у њеној организационој структури се налазе двије пословнице, ПЈ Братунац и ПЈ Сребреница, као и рејон Скелани.

РЈ Братунац, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине од преко 1.000 km, електричном енергијом снабдијева 11.569 потрошача.

Радна јединица Власеница покрива територију општина Власеница, Милићи, Хан Пијесак и Шековићи, a у њеној организационој структури се налази пет пословница, ПЈ Власеница, ПЈ Милићи, ПЈ Хан Пијесак, ПЈ Шековићи и ПЈ Мале хидроелектране.

РЈ Власеница, преко своје 304 трафо станице и далековода укупне дужине око 1.250 km, електричном енергијом снабдијева 12.897 потрошача.

O Udruženju

Ciljevi Udruženja

Vizija

Misija

Projekti

Galerije

Arhiva

Dokumenti

Statut

Odluka o osnivanju

Potvrda o registraciji

Rješenje o registracijie

Kontakt

Telefon: +387 65 647 580

Telefon: +387 65 713 010

E-mail: info@econforbd.com

Adresa: